Kinderen nu al maanden thuis

Onze scholieren zitten nu al een half jaar verplicht thuis. Vanwege de corona-maatregelen mogen zij niet op straat komen. Alleen volwassenen mogen naar buiten, mits voorzien van een quarantaine pas. Ook de overheidsscholen zijn nog steeds gesloten.

Iedere 14 dagen wordt de quarantaine status herzien door het lokale outbreak management team, op basis van het aantal besmettingen. Per 1 september is Cebu City geplaatst onder quarantaine-status ‘Modified General Community Quarantine’ (MGCQ) en zijn de maatregelen iets versoepeld. Dit betekent dat meer bedrijven, winkels en restaurants open zijn. Op straat letten politie en leger 24/7 scherp op naleving van de anderhalve meter en het dragen van mondkapjes en gezichtsmaskers.

Langzaam aan komt ook het openbaar vervoer in de stad weer op gang. Toch hebben veel mensen moeite om hun werk te bereiken vanwege een tekort aan vervoersmiddelen. De economie op het eiland en in de stad Cebu wordt zwaar getroffen. Sommige ouders van Pasuk scholieren zijn hun baan kwijt geraakt en proberen op allerlei manieren toch een inkomen te creëren. Bijvoorbeeld door maaltijden te koken en dat te verkopen in de wijk of een stalletje langs de weg. Andere ouders proberen via Facebook spulletjes te verkopen.

Kerken mogen weer open, mits op 50% capaciteit en met inachtneming van alle maatregelen. Ook onze kerkpartner 'Cebu Bible Church' opent zondag 13 september D.V. weer haar deuren.

Schooljaar uitgesteld
De overheidsscholen zijn nog steeds dicht en de start van het nieuwe schooljaar is al meerdere malen uitgesteld. Intussen lopen de kinderen een flinke leerachterstand op. Het Filipijnse ministerie van onderwijs heeft besloten om voorlopig geen klassikaal les te geven. Als alternatief gaan de scholen online lessen organiseren en tevens huiswerkpakketten samenstellen voor kinderen die geen toegang hebben tot internet, zoals in de sloppenwijken.

Voor de overheidsscholen is het een enorme uitdaging om in korte tijd een volwaardig lespakket te ontwikkelen. En als dat al gaat lukken, is het de vraag of de kinderen zelfstandig aan die schoolopdrachten kunnen werken. Veel ouders zien het niet zitten om hun kinderen te begeleiden, omdat ze druk zijn met broodwinning en/of zelf nauwelijks opleiding hebben genoten.

Het is ons verlangen om – als het zover is – de kinderen met hun schoolwerk te helpen op het Pasuk project, waar ze in ons computerlokaal hun online lessen kunnen volgen en ook huiswerk kunnen maken. Dit is echter pas mogelijk als eerst de quarantaine wordt opgeheven en onze scholieren eindelijk hun huis uit mogen.

Ondanks deze uitdagingen zijn we blij dat alle Pasuk kinderen en hun gezinnen in goede gezondheid verkeren, evenals ons team vrijwilligers. En we zijn enorm dankbaar voor alle donaties de we tot nu toe mochten ontvangen voor ons Covid-19 noodhulpprogramma. De Heere voorziet❣️

Geef voedsel aan een gezin
De ouders van een aantal Pasuk kinderen hebben momenteel geen werk en daarom ondersteunen we deze gezinnen met rijst. Het is ons gebed dat we mogen en kunnen blijven helpen zolang dit nodig is. Hiervoor zijn we volledig afhankelijk van giften. Helpt u mee? U kunt op de volgende manieren doneren:

DONEER ANONIEM

TIKKIE
U doneert gemakkelijk en snel via Tikkie

BANKOVERSCHRIJVING
NL11 ABNA 0415 2876 26 t.n.v. Pasuk Foundation, o.v.v. “Noodhulp Covid-19”

Goed om te weten: Pasuk Foundation wordt door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw gift aftrekbaar is voor de aangifte inkomstenbelasting.

DONEER + BLIJF OP DE HOOGTE

IDEAL of PAYPAL
Kies het aantal gezinnen dat u wilt steunen:
Totaal: € -

Goed om te weten: Pasuk Foundation wordt door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw gift aftrekbaar is voor de aangifte inkomstenbelasting.


Foto's

Bekijk hieronder foto's van de voedselhulp die we tijdens de lockdown mochten bieden aan de Pasuk kinderen en hun gezinnen. In de huidige fase brengen we voedselpakketten specifiek bij gezinnen die nog geen inkomen hebben.