Kerstviering bij kinderen thuis

Deze week ontvangen alle sponsorkinderen hun kerstpakket, persoonlijk overhandigd door het Pasuk team, die in groepjes de sloppenwijken doortrekken. Zeventig ‘mini-kerstvieringen’ in drie dagen is een flinke klus, maar het is de inspanning meer dan waard. De kinderen en hun ouders zijn zo dankbaar – de blijdschap straalt van hun gezichten!

Lees verder onder de foto's.

Gezinsbegeleiding
In Cebu City lijkt het coronavirus momenteel redelijk onder controle. Wel is de stad nog steeds in quarantaine. Jongeren onder de 15 en ouderen boven de 65 jaar mogen officieel het huis niet uit. Maar omdat er op dit moment weinig besmettingen zijn, wordt er geen strenge controle gehouden en zie je steeds meer kinderen op straat. Iedere week bezoeken Russel en Nenette (Pasuk-CBC projectleiding) de gezinnen om de kinderen en hun ouders te bemoedigen en met hen te bidden. Verder houden onze mentoren ook vinger aan de pols omtrent de thuissituatie. We merken dat veel kinderen de schoolstructuur en hun docent missen, en moeite hebben met de huiswerkopdrachten. Daarom zijn we voornemens om na de kerstvakantie structureel huiswerkbegeleiding te gaan opzetten.

Kerst in de sloppenwijk
Normaal gesproken vieren we het Kerstfeest op het Pasuk project met de kinderen en hun ouders – altijd een prachtige afsluiting van het kalenderjaar. Gezien de omstandigheden is deze gezellige samenkomst nu helaas niet mogelijk. Daarom bezoeken we deze week alle gezinnen om kort met hen stil te staan bij de betekenis van kerst. Om hen nogmaals het goede nieuws te vertellen, over Gods liefde voor de wereld en het grootste Geschenk, dat Hij zijn eigen Zoon gegeven heeft om iedereen die in Hem gelooft, te verlossen van zonde en schuld. Tijdens het huisbezoek ontvangt ieder kind een prachtig kerstpakket met voldoende eten en drinken voor de komende kerstdagen. Bovendien ontvangen ze een Bijbels dagboekje en een Pasuk drinkbeker voorzien van hun eigen naam. Ook krijgt ieder gezin een mooie miniposter met de Bijbeltekst uit Jozua 24:15: “As for me and my house, we will serve the LORD”.

Bekijk hieronder een video impressie van de huisbezoeken:


Leuke verrassing

Geheel onverwachts kwam deze week voormalig Pasuk scholier Janice langs op het project, om namens haar werkgever een aantal kerstpakketten te doneren aan allerarmste gezinnen. Wat geweldig om te zien dat een voormalig sponsorkind zich zo prachtig ontwikkeld heeft. En ook dat Janice met waardering terugdenkt aan haar periode als sponsorkind, waarin ze met hulp van Pasuk een schoolopleiding heeft kunnen volgen.

Dank en gebed
Met veel dankbaarheid kijken we terug op een uitdagend jaar waarin de Heere ons heeft bewaard en steeds in alles heeft voorzien. Aan Hem alle eer! Mogen we u vragen te blijven bidden voor de Pasuk kinderen en ons team? Dat God hen zal beschermen en ondersteunen in deze uitdagende tijd. Dat de thuisquarantaine voor de kinderen zal worden opgeheven en dat we hen weer mogen ontvangen op het Pasuk project.

Hartelijk bedankt voor uw ondersteuning, meeleven en gebed!

Van onze projectdirecteur
Lees hieronder de update van Pasuk projectdirecteur Russel Villafuerte:

Russel Villafuerte
Russel Villafuerte

Cebu City, 12 December 2020

A pleasant day to everyone of you there in the beautiful country of the Netherlands. We are saddened upon learning that your nation is experiencing the second wave with regards to Covid19 pandemic. But on the other hand, we are being comforted that your government is efficiently handling the situation. The cooperation and discipline of your people with regards to the observance of Covid19 protocols are of great help as well.

Here in our country, Philippine authorities have announced that starting December 1, the General Community Quarantine (GCQ) has been extended in several regions of the country until at least December 31, due to a rise in Covid19 cases. The extension has been implemented in the provinces of Batangas (Calabarzon region) and Lanao del Sur (Bangsamoro Autonomous Region), as well as the cities of Davao (Davao region), Iloilo (Western Visayas region), Tacloban (Eastern Visayas region), and Iligan (Northern Mindanao region). Additionally, Davao del Norte province (Davao region) will also be placed under GCQ on December 1. Authorities announced that the rest of the country will remain under a modified GCQ.

Thanks be to God, Cebu City is under Modified GCQ until December 31, 2020. Face masks remain mandatory on all public transport, including trains, busses, boats, and taxis. Additionally, Non-essential travel is now permitted between GCQ and MGCQ regions within the country. Minors and Senior citizens are still discouraged to go out of their homes. Big crowd gatherings are still not allowed. That's why our usual Saturday Learning Activity (SLA) and Christmas Party are directly affected. It's sad, but for this year the possibility of doing it is not really possible.

However, we praise God that we were able to make and implement a plan in order to maintain our contact with our dear PASUK scholars and their families. We as Pasuk team have decided to do weekly home visitations to each of our scholar's house. We have this goal of visiting 12 Pasuk scholars with their families every week. By God's grace, we are able to do it. Every Home Visit is being done with this goal in mind, that we can really know the real situation and present problems of our scholar and their family, especially in the midst of this pandemic. So, every home visit takes adequate time (about 15 to 20 minutes). Usually, after the in-depth talk, we took pictures and end the visit with a prayer for the family. Regularly, it is me and my wife Nenette who always do the weekly visits. Sometimes, some of our staff will accompany us.

We have assigned each of our scholars to be under the supervision of a mentor, which is also our Pasuk Staff. Due to this pandemic, usually, our staff/mentor will just contact or connect with their mentees thru Messenger. But with this new Weekly Home Visitation, we have agreed to encourage each of our staff/mentors to go with us in the home visitation, especially if the scholars to visit are under their supervision. This is a way of developing the closeness of our scholars to their mentors. And then, it is also a way of training and equipping our staff in effectively doing home visitation by themselves in the future.

We are also in the pace of creating a Homework Support Program (HSP). This is a new program that will help our dear scholars in their modular classes. During our home visits, we found out that many of our scholars, together with their parents/guardians, are having difficulty answering their modules. Even more difficult for parents/guardians who were not schooled and could hardly read and write. We are still finalizing this new program, HSP. We can do this thru Messenger, but doing this in the house of every scholar would be more effective. So, please help us in praying that our staff will commit and do an extra mile of going out and help their mentees in doing their modules.

After almost visiting all our Pasuk Scholars in their respective homes, I have the impression that this is one of the best ways where we can establish a close relationship with our scholars and their families. Seeing and hearing their present situations and their struggles made me realized how blessed we are, and that includes all of you as sponsors and donors of PASUK. Every time we visit, we always hear them saying 'Thank you for supporting us'. They are forever grateful to all sponsors, who are continuously giving your financial support to them. Your regular and generous giving has greatly changed their lives for the better. Your support really matters in the life of each of our PASUK scholars. Truly, we are giving them HOPE and Education.

Thank you so much for our beautiful partnership. On behalf of the whole congregation of Cebu Bible Church, I would like to extend to all of you sponsors and donors of PASUK Foundation, our heartfelt and warm Christmas Greetings.

MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR ❣️❣️❣️

To God be all the glory!

Praying with you all,

Pastor Russel Villafuerte
Pasuk Project Director, Cebu Bible Church