Supertyfoon ‘Rai’ raast over Filipijnen

Cebu City en een groot deel van de Filipijnen is getroffen door een natuurramp. Op 16 december trok supertyfoon ‘Rai’ – lokaal bekend als 'Odette' – recht over het eiland Cebu. Dit was één van de zwaarste stormen dit jaar. De verwoestende tyfoon, met windstoten tot wel 260 kilometer per uur, heeft enorme schade aangericht aan huizen en andere gebouwen. Ook de Pasuk sponsorkinderen zijn getroffen. Bij tenminste 24 kinderen is het dak van het huis gewaaid, andere huisjes zijn compleet ingestort. Het gebouw van onze kerkpartner ‘Cebu Bible Church’ zijn zwaar beschadigd. Als team zijn we erg ontdaan, zeker met de recente brand in sloppenwijk 'Lawis' nog vers in het geheugen.

Op korte termijn is dringend behoefte aan:

- Water, om te drinken
- Zonneladers, voor minimale stroomvoorziening
- Golfplaten, houtpanelen en spijkers, om de daken en wanden te repareren, zodat de sponsorkinderen weer droog en veilig kunnen slapen

Het laatste nieuws leest u verderop in deze pagina.


Noodfonds geopend
Pasuk Foundation heeft een noodfonds geopend om de getroffen kinderen te helpen in hun eerste levensbehoeften en wederopbouw van de huizen. Wilt u hierin een bijdrage doen? U kunt hieronder eenvoudig doneren. Alvast hartelijk bedankt!

DONEER + BLIJF OP DE HOOGTE

IDEAL of PAYPAL
Goed om te weten: Pasuk Foundation wordt door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw gift aftrekbaar is voor de aangifte inkomstenbelasting.

DONEER ANONIEM

BANKOVERSCHRIJVING
NL11 ABNA 0415 2876 26 t.n.v. Pasuk Foundation, o.v.v. “Gift Noodhulp tyfoon”

IDEAL of PAYPAL
Goed om te weten: Pasuk Foundation wordt door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw gift aftrekbaar is voor de aangifte inkomstenbelasting.


Laatste nieuws

Update: vrijdag 31 december
Al twee weken is er geen stroom in Cebu City. De electriciteitsbedrijven werken non-stop om het stroomnetwerk te herstellen. De mensen zitten 's avonds in het donker en omdat de ventilatoren niet draaien, heeft iedereen veel last van de muggen. Brandstof is moeilijk te krijgen, er staan lange rijen bij de benzinestations. Op plekken waar wel stroom is, vaak dankzij generatoren, verrijzen 'charging stations': tafels met heel veel verdeeldozen, waar mensen hun mobiele telefoon of powerbank kunnen opladen.

Lieve sponsors, we zijn u enorm dankbaar voor alle donaties die we in de afgelopen week hebben ontvangen. Onze hoogste prioriteit is dat alle Pasuk kinderen weer een droog en veilig onderkomen hebben. En toegang hebben tot schoon drinkwater. Na de jaarwisseling hopen we te starten met de reparatie van de daken. Een team van vier bekende timmerlieden staat inmiddels paraat. Het inkopen van bouwmaterialen is nog een hele uitdaging, want de vraag naar golfplaten en hout is enorm gestegen.

Update: donderdag 23 december
Zeven dagen geleden zijn we getroffen door de tyfoon. We zijn dankbaar dat ons plan voor noodhulp nu gereed is. Met Gods hulp hopen we de komende twee weken de huizen van getroffen sponsorkinderen te repareren, zodat zij in ieder geval weer een dak boven hun hoofd hebben. Hiervoor schaffen we golfplaten, hout en spijkers aan en huren we een team timmerlieden in. De reparatiekosten zijn begroot op circa €150 per huis. Verder helpen we ieder Pasuk gezin aan een grote fles (16 liter) drinkwater, die ze kunnen bijvullen. Ook investeren we in een mobiele noodaggregaat, om de Pasuk gezinnen te helpen aan stroom voor zaklampen, telefoons en powerbanks. Op korte termijn hebben we zo'n 4800 euro nodig. Als u hierin wilt bijdragen, heel hartelijk bedankt!

Update: woensdag 22 december
Ons team heeft intussen een locatie gevonden waar we geld kunnen opnemen, anderhalf uur rijden buiten de stad Cebu. Dit betekent dat we in de komende week hulp kunnen gaan bieden aan de getroffen sponsorkinderen. Ondertussen werken we aan het nood- en herstelplan. Hierover volgt binnenkort meer informatie. Water is nog steeds schaars en er is geen electriciteit in de stad. Daarom zoeken we in Cebu naar een aggregaat, waarmee we stroom kunnen opwekken.

Update: maandag 19 december
Pasuk heeft budget beschikbaar gesteld voor urgente noodhulp aan de getroffen sponsorkinderen. Echter dit geld is pas toegankelijk als het in Cebu ook fysiek opgenomen kan worden. Veel banken zijn echter nog gesloten, omdat de schade aan de gebouwen nog hersteld moet worden. De meeste banken hebben wel pinautomaten, maar die zijn afhankelijk van stroom, wat er nog niet is. De pinautomaten die wel werken, draaien op elektriciteitsgeneratoren. Er is echter een tekort aan brandstof in de stad, omdat ook veel tankstations beschadigd zijn. Er staan dus lange rijen voor de pinautomaten en tankstations.

Wel zijn er een paar lichtpuntjes te delen. Allereest danken we God dat geen van de Pasuk kinderen gewond geraakt zijn tijdens de storm. De tweede gebedsverhoring is dat in het kerkgebouw van CBC, ’s nachts een klein stroompje water uit de leiding stroomt, dat het team kan opvangen in bakken, zodat ze dit overdag kunnen gebruiken als drinkwater. Verder heeft projectdirecteur Russel een motorfiets kunnen huren, om de Pasuk kinderen te bezoeken. Op de motor zit tevens een USB-lader, waarmee de smartphones kunnen worden opgeladen. Het mobiele netwerk functioneert redelijk, waardoor het contact met Pasuk Nederland goed in stand blijft. Daar zijn we erg blij mee, want hierdoor kunnen we team plannen bedenken.

Update: zaterdag 18 december
Het zal mogelijk nog weken duren voordat de stroomvoorziening in Cebu wordt hervat. Ons lokale team probeert de komende dagen een mobiele generator te regelen, zodat het Pasuk kantoor goed bereikbaar blijft en we gezinnen kunnen helpen aan stroom. Bekabeld internet is niet beschikbaar, maar wel ontvangen we via het mobiele netwerk foto's en filmpjes van de situatie.

Update: vrijdag 17 december
Het openbare leven is momenteel erg chaotisch. Overal ligt puin en afgebroken bomen. In de hele stad is de stroom uitgevallen. Ook komt er nauwelijks water uit de kraan. Mensen zijn op zoek naar drinken en andere eerste levensbehoeften. Het mobiele netwerk functioneert gelukkig nog wel en we hebben momenteel contact met de Pasuk projectleiding. Uitdaging is dat hun smartphones bijna leeg zijn en nog niet kunnen worden opgeladen. Ons team inventariseert momenteel de omvang van de schade en checkt het welzijn van alle sponsorkinderen. Een lichtpuntje is dat de kinderen eerder deze week allemaal hun kerstpakket hebben ontvangen. We zijn dankbaar dat hun kerstpakket nu als noodrantsoen kan dienen, waarmee ze eten hebben voor enkele dagen.


Gebedsverzoek

Wilt u alstublieft bidden voor de Pasuk kinderen en andere mensen die hun huis hebben verloren door de tyfoon. Dat de Heere zal voorzien in datgene wat het meest nodig is, op korte en langere termijn. Hartelijk dank voor uw meeleven en gebed.