Nederlandse sponsors bezoeken Pasuk project

Wij, familie Schoonhoven uit Apeldoorn brachten in december bezoek aan de Filippijnen. We waren op rootsreis vanwege onze zoon (geboren in Manilla) en onze dochter (geboren in Cebu City).

We kwamen aan op het vliegveld van Cebu en werden hartelijk welkom geheten door Russel Villafuerte (Projectdirecteur Pasuk-CBC) die ons ophaalde met de PASUK bus! We spraken af dat we de volgende ochtend ‘Cebu Bible Church’ zouden bezoeken. Dan konden we de kerstviering meemaken. We waren benieuwd en hadden al wel in de gaten dat dit speciaal voor hen was. Wij waren namelijk de eerste Nederlandse sponsors die het project zouden komen bezoeken.

De volgende ochtend toen we uit de taxi stapten zagen we het spandoek al wapperen: “Welkom Pasuk sponsors Schoonhoven”. En daar liepen we de kerkzaal in… overweldigend! We zagen blijde, nieuwsgierige, dankbare en opgetogen gezichten. Het voelde wel wat ongemakkelijk. Je zag sommigen denken: daar heb je de mensen die mede voor ons levensonderhoud zorgen. We werden als een soort van ‘helden’ onthaald, met klaargezette stoelen.

Wij werden hartelijk welkom geheten door Russel en we mochten direct het podium op. Daar vertelden we de Bijbelse geschiedenis over de rijke man en de arme Lazarus. De boodschap was: God kijkt naar je hart. Het gaat er niet om of we rijk zijn of arm. Het belangrijkste is dat we God kennen in ons leven. We deelden armbandjes uit met het evangelie erop en legden de kleuren op de armband uit met het woordloze boek.

Daarna begon het feest pas echt! Er werden spelletjes gedaan, gezongen, dansjes gedaan door kinderen en moeders, cadeautjes uitgewisseld, enzovoort. Wat een geweldige bijeenkomst! Russel liet samen met zijn team zien wat een warm hart ze voor de kinderen en hun families hebben. Er waren posters en lampionnen geknutseld door de kinderen. Stuk voor stuk kunstwerken, en wij mochten als gezin dit beoordelen. De winnaars kregen een zak rijst. Aan het einde van de viering  kregen we de zegen van alle aanwezigen toegezongen. Wat ontroerend was dat.

Daarna kreeg elke familie een grote zak met eten om de kerstdagen door te komen en de kinderen kregen een rugzak van PASUK met hun eigen naam erop. Elke familie kwam ons heel netjes bedanken voor de zak met eten. Eigenlijk vonden wij dat het PASUK team alle dank moest krijgen, want die hebben iets geweldigs daar neergezet voor de families. Het viel ons op hoe kundig het team omging met alle kinderen en hun ouders/verzorgers. Dit is een hele warme plek waar kinderen persoonlijke aandacht en liefde krijgen en Gods woorden horen. Wat was het voor ons mooi om te zien hoe Gods liefde werd uitgedeeld in woorden en daden.

Die warme plek bij PASUK is ook nódig want we keken onze ogen uit in de sloppenwijk waar een aantal kinderen wonen. We bezochten vier huisjes. We moesten ons door zeer smalle steegjes wringen, over stenen stappen omdat er water door het steegje liep en dan opeens was je weer in een huisje. Gemaakt van hout en golfplaten. Zo ontzettend klein. Er kon alleen in geslapen worden en in een hoekje gekookt. We werden dankbaar gewezen op golfplaten die door Pasuk waren geleverd na een tyfoon. En binnen zagen we een plaat aan de muur met de woorden: Maar ik en mijn huis, wij zullen de Heere dienen!

Het meest indruk maakte het huisje op ons van een gezin met 9 kinderen. Op de grond lag een breed matras waar een baby sliep. Moeder had nog een kind op de arm en op een trapje zaten een paar kinderen. Ze hadden namelijk ook boven nog een paar slaapplekken. Met behulp van een mobiel werd een lampje aangedaan. We propten ons tegen elkaar aan voor een foto en we verlieten het huisje. Moeder zag er niet blij uit en we verbaasden ons over hoe je in zo’n grote doos van 3 bij 5 meter je leven kunt leven.  Dan is PASUK een verrijking in de levens van de kinderen. Om in het weekend op adem te komen, een maaltijd te krijgen en te horen hoe Jezus je leven wil redden en je een blijdschap kan geven die alle aardse zorgen overstijgt!

[outofthebox dir="/_foto's/kerstfeest 2022" mode="gallery" sortfield="name" sortorder="asc" showrefreshbutton="0" downloadrole="none" search="0" showbreadcrumb="0" slideshow="0"]