Een betekenisvolle viering aan het begin van het nieuwe jaar

Sinulog is een cultureel en religieus festival in Cebu City, Filipijnen, ter ere van de Santo Niño - het beeld van het Kind Jezus. Het wordt gevierd op de derde zondag van januari met parades en straatdansen. Voor de inwoners van Cebu is Sinulog van grote betekenis omdat het hun culturele identiteit, erfgoed en geloof in de Santo Niño viert. Veel Pasuk-kinderen en hun ouders geloven oprecht dat ze God hiermee eren. Om hen van de juiste informatie te voorzien, organiseerden we in de week voorafgaand aan Sinulog een beter feestje: een speciale dienst met als doel de kinderen en hun ouders te leren hoe de Heere volgens de Bijbel wél aanbeden wil worden.

Lees verder onder de video.

Bij de Cebu Bible Church dansen gekleurde vlaggenlijnen vrolijk in de wind van ventilatoren. Het is duidelijk dat er vandaag iets te vieren valt. Waar normaal gesproken Pasuk-kinderen samenkomen voor het wekelijkse zaterdagprogramma, is de setting vandaag anders. De kinderen hebben hun ouders meegebracht om feest te vieren - niet zomaar een feestje, maar een viering met diepgaande betekenis. Boven het podium hangt een grote banner met de tekst "Kasaulogan sa Kagawasan diha ni Kristo” (“Viering van vrijheid in Christus"). Dit thema staat centraal vandaag. Wat is er mooier dan het nieuwe jaar te beginnen met alle aandacht gericht op Jezus Christus? Pastor Russel deelt gepassioneerd een boodschap uit de Bijbel waarin hij een ieder oproept God te dienen zoals Hij dat wil. Aan de hand van de tien geboden, de beschermende leefregels voor Gods volk, deelt hij een appellerende boodschap gecentreerd rondom het tweede gebod:

Exodus 20 vers 4-6: "U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is. U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten, maar die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen."

Echte vrijheid
Pastor Russel legt de kinderen en hun ouders uit dat bekering en geloof in Jezus Christus noodzakelijk is en dat het volgen van Jezus een heerlijke vrijheid geeft en een vreugdevol leven, zelfs in moeilijke omstandigheden. Hoe heerlijk het is om niet langer als een slaaf aan de zonde te dienen, maar in vrijheid te leven binnen de veilige kaders van het geschreven Woord van God. Het is belangrijk om te breken met alles wat ingaat tegen het Woord van God, inclusief de zonde van afgoderij, zoals de aanbidding van Santo Niño. In bijna elk huis is dit beeld te vinden op een centrale plek, aanbeden en geëerd. Ondanks de duidelijke instructies in het Woord van God geloven veel Filipijnen dat deze beelden hen kunnen helpen, zelfs in noodsituaties waarbij ze hun beeldjes wanhopig omhoog gericht houden naar de hemel. De boodschap is confronterend voor onze gezinnen, omdat ze hiermee zouden breken met een traditie die generaties lang hartstochtelijk binnen de familie is gevierd.

De preek wordt gevolgd door het zingen van aanbiddingsliederen. Het Pasuk team heeft originele spellen bedacht om vriendschap en verbondenheid te bevorderen, wat zorgt voor een uitbundige en gezellige sfeer. Het feestelijke programma wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, want zonder eten is een Filipijns feest niet compleet!

Strijd
De inhoud van Pastor Russel's preek is niet onopgemerkt gebleven. Er wordt onderling over gesproken en er wordt weerstand en geestelijke strijd ervaren. Ons gebed is dat harten aangeraakt zijn en dat dit vreugdevolle feest eraan mag bijdragen dat mensen de schoonheid van de Heere Jezus zullen zien, waardoor ze breken met afgoderij en zich keren tot Hem. Bid alstublieft mee voor moed en kracht om deze boodschap verder te verspreiden. Moge het Evangelie van Jezus Christus harten van ouders en kinderen veranderen, zodat zij zich met radicale toewijding bekeren tot de Heere Jezus, Die Zichzelf volledig heeft gegeven voor de vergeving van de zonden van eenieder die tot Hem komt.